Salvia hispanica – rastlina bežne známa ako Chia, je druh kvitnúcej rastliny, ktorá pochádza z Južnej Ameriky, najmä Mexika a Guatemaly. Posledné dôkazy o existencii tejto rastliny sú z obdobia Aztékov, kedy sa táto rastlina používala ako forma meny.
Superpotravina Chia obsahuje:
5 krát viac vápnika, ako sa nachádza v mlieku (+ obsahuje látky, ktoré podporujú transport vápnika priamo do kostí),
2 krát viac bielkovín, ako obsahujú ostatné semená,
2 krát viac draslíka, ako majú banány,
3 krát viac antioxidantov, ako sa nachádza v čučoriedkach,
3 krát viac železa ako v špenáte,
najvyšší obsah Omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú ich až o 80% viac, ako sa nachádza v ľanových semiačkach,
množstvo vlákniny,
vitamíny skupiny B.
Výhody Chia pre zdravie:
podporujú zdravie srdca a cievneho systému, upravujú krvný tlak,
znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi,
stabilizujú hladinu cukru v krvi,
podieľajú sa na budovaní tenkých svalových vlákien,
detoxikujú organizmus,
pomáhajú v boji proti Alzheimerovej chorobe,
podporujú dobrú náladu, koncentráciu a pamäť,
dodáva telu energiu.
Nutričné informácie (na 100 g): Energetická hodnota: 1.832 kJ / 444 kcal Tuk: 31,4 g z toho: - Nasýtené mastné kyseliny: 3,8 g Sacharidy: 4,9 g - Z toho cukry: 0,8 g Fibre: 34 g Bielkoviny: 21,2 g Soľ: 0,0003 g
Referenčná vstupná hodnota pre priemerného dospelého (8400 kJ / 2000 kcal). Minerály sú horčík, fosfor, vápnik, draslík, železo, Vitamín B1, B2, B3, C, E